Grejp

Grejp je dostupan cijele godine,

ali na vrhuncu je od zime do ranog proljeća, kada su mu koncentracija hranjivih tvari i okus na najvišoj razini. Vjeruje se da je rezultat prirodnog križanja naranče i pomela. Plod od 250 grama ima 74 kcal, što ga čini idealnom namirnicom za zdrav i niskokaloričan međuobrok. S obzirom na boju mesa, razlikujemo bijeli, rozi i crveni. Rozi i crveni uz C i A vitamin sadrže i beta-karoten.

Govoreći o grejpu kao o jednom odličnom voću, važno je naglasiti  da je prije konzumacije najvažnije savjetovati se s liječnikom jer ulazi u interakciju s lijekovima poput imunosupresiva, ciklosporina, statina te lijekovima poput felodipina, nifedipina i verapamila. Naringenin, njegov sastojak, ometa razgradnju tih lijekova. Osim toga, pojačava djelovanje antihistaminika terfenadina te hormonaestradiola. Svakako se ne preporučuje konzumacija lijekova sa sokom od grejpa, niti bilo kakva konzumacija ukoliko se koriste navedeni lijekovi.

Idealna je namirnica za probavu i održavanje zdrave stolice zbog velike količine prehrambenih vlakana, odnosno pektina. Pektin je topljivo vlakno koje u probavnom sustavu tvori supstancu nalik gelu.

Dobar je izvor minerala kalija, folne kiseline i B5 vitamina.

Preporuka je popiti 2 dl soka grejpa dnevno, primarno zbog poboljšanja razine stanične energije i ojačanja imunološkog sustava.

U zimskom periodu, kada nam nije dostupan veliki izbor sirovog voća, priroda se pobrinula osigurati nam ovako moćnu i sočnu voćku, na nama je samo da ju konzumiramo, naročito nakon perioda blagdanske teške hrane.

Dajem Vam jedan prijedlog za konzumaciju, osim uobičajenog soka.

Salata od grejpa i zelene salate:

  • 1 grejp
  • šaka rikole
  • 2 šake matovilca (ili neke druge zelene salate)
  • 10 g badema
  • preljev: limunov sok + žlica bagremovog meda + 2 žlice maslinovog ulja
  • sol i papar po želji

Dobar tek!!!

 

KONTAKT

hrCroatian