Histamin

HISTAMIN – KADA PRIJATELJ POSTANE NEPRIJATELJ

Malo je toga tako čisto, sjajno i beskrajno divno u ovome životu kao instant gratifikacija češkanja svrbeža koji nas izluđuje.

No zašto svrbež? On nastaje kao lokalna imunološka reakcija, čiji sudionik je naš današnji protagonist – histamin.

Histamin je organski kemijski spoj koji igra ulogu unutar imunološkog sustava tijela, regulira fiziološke reakcije unutar probavnog sustava ponaša se kao neurotransmiter, te je dio upalnog odgovora organizma.

Možete mu ujedno i napisati karticu zahvale za većinu simptoma alergije poput curenja nosa, suznih očiju, kihanja, koji svi služe kao mehanizam eliminacije alergena iz tijela, bez obzira na to je li supstanca bezazlena poput prašine, peludi  ili životinjske dlake ili se pak radi o opasnijim supstancama koje zaista treba eliminirati kako bi se organizam zaštitio.

Kako možete znati da vaše tijelo na razgrađuje dovoljno učinkovito prirodno prisutni i nužan histamin? Kada ono što je namijenjeno da pomaže u očuvanju normalne funkcije imunološkog sustava krene nanositi štetu.

Obratite pažnju na nakupine simptoma kao što su svakodnevni svrbež, neredovite stolice, pojava diskoloracija na koži, suhoća i crvenilo oko područja usta… Sve ovo može upućivati na probleme s razgradnjom histamina, koji se tada gomila te uzrokuje imunološke reakcije.

Može biti povećan iz više razloga:

Vanjski:

Povećana apsorpcija

  1. Smanjena razina NHMT i DAO enzima u mikrovilijima tankog crijeva koji razgrađuju molekulu histamina
  2. U tijelu prisutne bakterije

Unutarnji:

  1. Povećano otpuštanje histamina
  2. Mastocitoza tj. infiltracija mastocita (stanice koje stvaraju histamin) u kožu i druga tkiva

No zašto bi u tijelu koje tako duboko teži homeostazi došlo do nedostatka ili ometanja funkcije ovih histamin-razgrađujućih DAO enzima?

Mogući razlozi nedostatka ovih enzima su SIBO, razna oštećenja crijeva i crijevne flore uzrokovana nekvalitetnom, prerađenom, nutritivno siromašnom hranom niske kvalitete i s mnogo neprirodnih dodataka, kronične upale, svakodnevni stres koji remeti hormonalnu ravnotežu, nedostatak sna koji onemogućava oporavak od vanjskih stresora…

Sve ovo narušava regularnu funkciju mikrovilije tankog crijeva što direktno vodi do gubitka DAO enzima koji razgrađuju histamin. Dakle jednostavan odgovor na ovaj „Zašto?“ bi bio- „Zbog neurednog života.“

Za one koji žele znati više i koji su se u svojim dosadašnjim info arheologijama, kako bi pomogli sebi i/ili drugima informirali o medicinskim terminima, sada ćemo usmjeriti pažnju na konkretniji utjecaj suviška histamina na razne tjelesne sustave.

Prvenstveno moramo razumjeti da je velik dio imunološkog sustava lociran upravo u crijevima te da je naš probavni sustav drugi mozak tijela, te gastrointestinalni problemi direktno vode do nepravilnosti u razinama histamina i gore navedenih simptoma.

GASTROINTESTINALNA STANJA KOJA DOVODE DO VISOKOG HISTAMINA:

Simptomi povećane razine histamina svakako su neugodni no uzmimo ih kao svjetionike koji nas vode prema razrješavanju te kao mjerljive vanjske manifestacije unutarnjeg stanja organizma. Ništa samo po sebi nije dobro ili loše, već neutralno te o našoj reakciji ovisi kako će biti zapamćeno. 

Povećanu raznu histamina uspješno možemo tretirati prehranom i dodacima, faktorima koji pomažu da se ova količina prirodno smanji. Česti su slučajevi da SIBO (SIBO- pretjeran rast bakterija u tankom crijevu) prehrana ne pomaže kod SIBO pacijenata upravo zato što je došlo do reakcije na histamin. U tom slučaju recimo prvo krećemo od tretiranja histamina da bi se organizam oporavio.

HISTAMIN U PREHRANI – PRIKRIVENI SUUČESNICI

Kao I uvijek, hrana nije samo kalorije da bismo preživjeli ili svakodnevni hedonizam bez posljedice. Tijelo pamti, ali i oprašta, pa se stoga informirana promjena prehrambenih navika direktno odražava na normaliziranje razine histamina.

Histaminici se u hrani obično povećavaju starenjem i fermentacijom namirnica. Fermentirana hrana (ocat, 24-satni jogurt, vino, pivo, jabukovača, kiseli kupus, kombucha, kimchi), odležano meso (slanina, kobasica, šunka, mesne konzerve, dimljeni losos, juhe od kostiju), rajčica, špinat, patlidžan, začinjena i pikantna hrana te čokolada pokazali su se kao najproblematičniji za osobe koje imaju problema s histaminom.

Histaminici se također povećavaju kako hrana stari u hladnjaku. Ne ostavljate ostatke hrane danima u hladnjaku I koncentrirajte se na kupovinu/kuhanje one količine hrane koja vam je zaista potrebna i  može se konzumirati u razumnom roku dok je još svježa.

Pun frižider izgleda sjajno, no treba li vam zaista onaj ostatak musake od prije nekoliko dana. Neke namirnice se ujedno, iako same ne sadrže nužno histamine, smatraju “oslobađačima histamina” (HL- “histamine liberators”) – neko povrće, voće, orašasti plodovi i jaja koji mogu izazvati odgovor na histamin. Tolerancija na ovu hranu sasvim je individualna i ne vjerujemo u generička rješenja koja odgovaraju svima.

Za one koji uživaju u plodovima mora I maštaju o morskim terasama, jedna napomena: iako se u morskim plodovima lako može stvarati histamin starenjem, vrlo svježi ili smrznuti morski plodovi mogu se dobro podnijeti. Najprihvatljivija je bijela ribu poput iverka, morskog lista i bakalara te vrlo svježi losos.

Sada na onu naizgled kontraintuitivnu tvrdnju. Fermentirana hrana poput kiselog kupusa, kimchija, miso te jogurta, odlična je potpora probavnom traktu jer sadrži velike količine probiotika te korisnih bakterija koje nas vole I čuvaju zdravlje i imunološki sustav simbiotskim odnosom.

Međutim, te su namirnice bogate histaminom te ih je u početku najbolje izbaciti iz prehrane, pa ih postepeno uvoditi natrag kako se simptomi poboljšaju, naravno uz preporuku dijetologa/ liječnika.

Čašica u dobrom društvu gotovo je neminovan dio druženja i slavlja na Balkanu, no alkohol je poznati zločinac za uravnoteženi mikrobiom te može iritirati crijeva. Također utječe na smanjenje količine proizvodnje DAO enzima.

Fermenti kao što su pivo, jabukovača i vino sadrže visoki udio histamina te se u dvofaznoj dijeti oporavka preporučuje izbjegavati sav alkohol. Ukoliko se život ipak izvrti da je zdravica neizbježna (ponekad jest) bistri alkoholi poput votke ili gina bit će bolji izbor jer ne sadrže histamin, kvasac ni sulphite, no pripazite na količinu.

ELIMINACIJA I SMANJENJE HISTAMINA – IZAZOV I PRILIKA

Bilo koja eliminacijska dijeta je rijetko vrelo zabave, no može biti krivulja učenja I snalažljivosti kako učiniti više s manje. Ograničenja su često vod za novu kreativnost. Samo pitajte umjetnike.

Kombiniranje namirnica koje imaju nizak udio histamina i nisu fermentirane znatno sužava popis dopuštenih namirnica. Iako se u prvoj fazi dijete, na nesreću okusnih pupoljaka, izbacuju sve namirnice s visokim udjelom histamina te namirnice koje oslobađaju histamin, jednom kada se simptomi smire, potiče testiranje namirnica koje oslobađaju histamin kako bi se rascvali u novu raznolikost.

Namirnice koje eksplicitno sadrže histamin trebale bi se izbjegavati do kasnije faze liječenja, a hrana koja samo oslobađa histamin, trebala bi se uvesti i održavati u prehrani, ovisno o osobnoj toleranciji. Hrana koja ukazuje da je istovremeno namirnica fermentabilni ugljikohidrat te i oslobađa histamin bi se trebala izbjegavati sve dok osoba ne bude spremna uvesti više fermentabilnih ugljikohidrata natrag u prehranu.

Tijelo je nevjerojatno otporno i sposobno zaliječiti se samo ako mu olakšamo i maknemo mu se s puta. Dizajnirani smo kako bi se osjećali jako, zdravo i dobro, zaista dobro i nadam se da će Vas današnje informacije potaknuti da nastavite istraživati i izgradite sebi najbolji i najzdraviji mogući život u tijelu u kojem volite biti.

Svaka promjena navika je isprva teška i naporna, no stvoreni smo za rast, izazove i prilagodbu. Sretno!

*Izjava o odricanju zdravstvene zaštite: ovaj protokol je najbolje koristiti uz vodstvo liječnika ili dijetologa te nije namijenjen kao medicinski savjet. Posavjetujte se s Vašim liječnikom kako biste utvrdili je li ovaj protokol primjeren Vašem stanju.

KONTAKT

hrCroatian