Kakao

Kakao je, prema astečkom kralju Montezumi

bio napitak rezerviran za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike. Švedski botaničar Linnedao je biljci naziv Theobromacacao L., u kojemu„theobroma“ znači upravo „hrana bogova“. Raste na drveću, a prosječna visina mu je 4 – 8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae. Ta biljka porijeklo vuče iz tropskih krajeva Južne Amerike, a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade. Plod stabla jajolikog je oblika, dugačak je do 30 cm i teži do 500 grama. U plodu, unutar bijelog mesa nalazi se 20 – 60 sjemenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac, a može se jesti i čitav plod.

Svako sjeme sadrži i do 50 % masti od koje se radi  maslac. U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.Sirov, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.

Kakao:

  • štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala
  • smanjuje stres i depresiju
  • štiti od bolesti srca i krvnih žila
  • štiti od mnogih vrsta raka
  • odličan je izvor željeza
  • regulira razinu šećera i kolesterola
  • potiče bolje pamćenje i koncentraciju
  • smanjuje opasnost od srčanog udara
  • pomaže u regulaciji krvnog tlaka


Sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Po svojem sastavu, je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma. Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja. Sadrži najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.

Gledajući po težini, kakao ima više antioksidanata nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice ZAJEDNO!

Zbog svojeg sastava bogatog mineralima (posebno magnezijem) pomaže u borbi protiv stresa. Magnezij je odgovoran za više od 300 procesa u organizmu, od probave do rada srca i mozga. U svojem sastavu, sadrži katehine i polifenole, za koje se vjeruje da štite od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti. Nadalje, izvrstan je izvor željeza, kroma, mangana, cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobit ćete čak 314% dnevne preporučene količine željeza. Prema rezultatima istraživanja provedenog na Australskom međunarodnom institutu za dijabetes, dijabetičari koji redovito konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni tlak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta.

Ova čudesna biljka sadrži i PEA (feniletilamin). Radi se o skupu spojeva koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni, pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamjenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao. U kakau se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Zrno kakaa obiluje omega-6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu cjelokupnom funkcioniranju organizma. Sadrži theobromine  koji djeluju antibakterijski i mogu djelovati na streptoccocimutans. Ovaj spoj sličan je kofeinu, ali nije živčani stimulans.

Međutim, nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu (koliko god ona crna bila) unosite u organizam zdravi kakao.  Nažalost, u procesu proizvodnje čokolade, kakao se zagrijava i gubi svoja nutritivna i ljekovita svojstva.

100 g kakaa ima 314 kcal.

KONTAKT

hrCroatian