Propusnost crijeva, uzroci i liječenje

Sva crijeva su propusna

U beskrajnoj mudrosti evolucije, koja je sačuvala sve korisno i riješila se neučinkovitih metoda podržavanja života i zdravlja, crijeva su kompleksni i dugački sustav koji nas održava na životu upijanjem nutrijenata te brani od vanjskih štetnih čimbenika. Možemo ih smatrati i produžetkom kože unutar tijela s njihovom barijernom i polupropusnom funkcijom.

Da odmah riješimo dilemu. Kako podnaslov kaže – sva crijeva su propusna – i to je životno važna činjenica, no ova propusnost je selektivna. Normalna sluznica tankog crijeva djeluje kao barijera koja selektivno propušta hranjive tvari iz hrane u krvotok. Obrok koji ste pojeli će svoj put razgradnje početi već zalogajima koji se miješaju sa slinom u ustima što će olakšati posao želuca koji ove krupnije elemente želučanom kiselinom dere na manje sastavne dijelove.

Oni potom nastavljaju put u crijeva gdje spomenuta sluznica uzima nutrijente odobravajući im prolaz, dok istovremeno sprečava prolazak toksina, bakterija i drugih štetnih tvari, a neprobavljeni ostatak – vlakna, ostaci bakterija i slično – se izbacuju peristaltikom crijeva pri vašoj porculanskoj vili.

To je idealna situacija funkcioniranja zdravog i učinkovitog probavnog sustava. No stvari ponekad pođu krivu u tijelu, baš kao i u životu, te u većini slučajeva možemo pomoći sami sebi. Crijevna barijera može postati nestabilna, izgubiti svoju ključnu selektivnu funkciju (još jedan živopisni dokaz da su kriteriji bitni i da više ne znači nužno bolje), te omogućiti štetnim tvarima da prođu kroz stijenke crijeva i uđu u krvotok, gdje nikako ne bi smjele biti.

Ovo stanje gdje sluznica crijeva postaje propusnija no što bi to trebala biti zovemo propusnost crijeva, a poznata je i kao intestinalna propusnost ili sindrom propusnog crijeva. Raznoliki nazivi referiraju se na isto – nesposobnost crijevnih stijenki da vrše svoju zaštitničku funkciju što otvara vrata pojavi raznih bolesti. [1]

Kako mogu posumnjati na propusnost crijeva i šta ako puštaju?

Svakako možemo upisivati raznolike nepovezane simptome u tražilice Dr.Google-a te saznati da smo potencijalni dobitnici raznih egzotičnih stanja. Ili možemo realno sagledati svoju medicinsku povijest, životni stil i nakupine simptoma koje bi mogle sugerirati da se krećemo u pravom smjeru. Svi smo drugačiji. Zasigurno poznajete osobu koja se strogo mora držati uskog skupa namirnica da bi se osjećala dobro i onu za koju se čini da bi mogla pojesti čavle bez posljedica. Neki od nas su probavno labilniji, s osjetljivijim gastro-intestinalnim traktom iz razloga koje ne možemo uvijek spoznati jer jednostavno radimo s previše faktora.

No za sada je bitno znati da je propusnost crijeva povezana s raznim zdravstvenim problemima uključujući upalne bolesti crijeva, autoimune bolesti, alergije, preosjetljivost na hranu, pa čak i neurološke poremećaje. Također se čini da broj ovih poremećaja raste. Moguće je da se radi o poboljšanim metodama dijagnostike ili o industriji koja hranu pretvara u proizvode s barkodom, nimalo nalik izvornoj namirnici, ili izloženosti kemikalijama mnogostruko većoj na dnevnoj bazi no ikad u povijesti ili još desecima razloga u koje sada nemamo kapaciteta ulaziti.

Za sada su istraživanja pokazala kako na propusnost crijeva mogu utjecati faktori poput prehrane, stresa, lijekova i genetske predispozicije, a simptomi su također individualni i neće se manifestirati jednako kod svakoga. Sumnjate li da nešto nije u redu obratite pažnju na kronično pojavljivanje simptoma kao što su nadutost, probavne smetnje, umor, alergijske reakcije, glavobolje i upalne reakcije u tijelu.

Svaki od ovih simptoma može se pojaviti nevezano za propusnost crijeva, npr. glavobolja kada ste prehlađeni, nadutost nakon mnoštva grahorica, ili probavne smetnje nakon blagdanskih bakanalija ili pak isprobavanja neke egzotične kuhinje na tanjuru za malo gastro nomadizma. No pojavljuju li se kronično, u nakupinama i posebice primijetite li ih intenzivnije nakon određene skupine namirnica, moguće je da govorimo o propusnosti crijeva.

Liječenje je moguće te je samo potrebna konzistentnost u odabranom protokolu i vrijeme kako bi se sluznica stijenke crijeva obnovila i povratila staru slavu i barijernu funkciju. Liječenje obično uključuje neinvazivne metode kao promjene u prehrani, pronalazak načina za smanjenje stresa, upotrebu dodataka prehrani koji podržavaju zdravlje crijeva, kao i liječenje osnovnih uzroka koji mogu pridonijeti propusnosti crijeva, ukoliko smo pronašli srž problema.

Izazivači stijenke

Specifična pravila za baš naša crijeva napisao je genom kurzivom i mi smo ih podcrtali odabirom životnog stila, od namirnica, preko kretanja, kvalitete sna, sposobnosti kontroliranja stresa i hedonizma. Nije nužno da će svakome s propusnim crijevima smetati svi niže navedeni okidači, ali poznato je nekoliko namirnica koje su legitimni osumnjičenici kod propusnosti crijeva. Namirnice koje mogu poticati propusnost crijeva obično su one koje izazivaju upalu u probavnom sustavu ili koje mogu oštetiti sluznicu crijeva. Neke od najpoznatijih:

1. Gluten: Čini se da je danas svijet gluten-free, skrivajući se od čudovišta u čitavim bezglutenskim krilima supermarketa. Gluten je zapravo bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Određeni ljudi nemaju nikakvu reakciju na gluten, no kod osoba koje imaju osjetljivost na gluten ili celijakiju, konzumacija glutena može izazvati upalu u crijevima i pogoršati propusnost crijeva. Ako sumnjate da ste jedan od osjetljivih i ne osjećate se baš najbolje nakon bijeloga kruha ili ječmene kaše, vrijedi razmisliti o eliminaciji.

2. Laktoza: Laktoza je mliječni šećer te je nalazimo u mliječnim proizvodima osim onih na kojima je naznačeno da su bez laktoze ili ghee-a, pročišćenog maslaca u kojem su odstranjeni svi mliječni dijelovi te je ostala samo mliječna masnoća. Osobe koje su intolerantne na laktozu ne mogu probaviti ovaj mliječni šećer te, nepravilno probavljen, može zaglaviti u crijevima, izazvati fermentaciju i potaknuti upalu.

3. Rafinirani šećeri: Jedna od najspektakularnijih promjena u suvremenom sustavu prehrane je uvođenje golemih količina rafiniranih šećera u svakodnevne namirnice. Ne govorimo više o desertima koje si dopuštamo tu i tamo kao nagradu, već nebrojene namirnice gdje šećer ne bismo očekivali, ali služi kao konzervans produljujući rok trajanja.

Čitajte tablicu nutritivnih vrijednosti na namirnicama koje kupujete i osvijestite da postoji oko 60 imena za dodane šećere u prehrambenoj industriji. Prekomjerna konzumacija rafiniranih šećera problematična je ne samo zbog kalorijske vrijednosti već i toga da hrani krive kulture bakterija u crijevima te može promijeniti ravnotežu mikrobioma u korist štetnih kultura, što može dovesti do prerastanja, upale i povećane propusnosti crijeva.

4. Transmasne kiseline: Nikome nije stran užitak savršeno hrskavog zalogaja prženog u dubokom ulju, pokoja fritula u španciranju gradom ili pomfrit više jer je savršeno fin (i još bolji s tuđeg tanjura). Svi oni nose transmasne kiseline koje se najčešće obilno nalaze u prženoj hrani, brzoj hrani i mnogim pakiranim namirnicama. Prekomjerna konzumacija transmasnih kiselina može povećati upalu u tijelu, uključujući i u crijevima, posebice ako još ne konzumiramo dovoljno protuupalnih omega 3-kiselina kao protutežu.

5. Alkohol: Mjesto ove „namirnice“ na listi je sasvim jasno samo po sebi. Nitko nema iluzija o tome da prekomjerna konzumacija alkohola donosi išta dobra osim nekoliko sati opuštenije zabave. Popijte pokoje piće, nazdravite, uzmite čašu vina, ali oduprite se kroničnoj konzumaciji velikih količina alkohola jer može oštetiti sluznicu crijeva i povećati propusnost crijeva.

6. Kofein: Znam. Znam. Ova stavka teško pada svim dobrovoljnim robovima kofeina, espresso entuzijastima i džezva predanima. Udovoljite si ponekada, nije kraj svijeta. Odličan povremeni stimulans, kofein pretjerano konzumiran ipak može iritirati sluznicu crijeva i pogoršati već prisutnu upalu.

Zonulin

Zonulin zvuči kao ime vladara neke druge, nevidljive nam galaksije. Djelomično točno, ali galaksija se nalazi unutar nas, a vladar je protein koji regulira propusnost crijeva. Zonulin djeluje na vezu između staničnih spojeva koji drže epitelne stanice crijeva zajedno stvarajući čvrstu barijeru. Kada zonulin aktivira receptore na staničnim membranama, dovodi do otvaranja ključnih spojeva, što rezultira povećanom propusnošću crijeva. Povećana proizvodnja zonulina ili genetska preosjetljivost na njega može uzrokovati hiper propusnost crijeva te doprinijeti razvoju upalnih bolesti crijeva, autoimunih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Uz sve što o zonulinu znamo, još uvijek postoje pitanja i kontroverze u vezi s njegovom ulogom u različitim bolestima i stanjima. Daljnja istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjela njegova funkcija i potencijalni terapijski ciljevi za bolesti povezane s propusnošću crijeva. Važno je napomenuti da povišena razina zonulina obično nije uzrok sam po sebi, već je često povezana s drugim faktorima ili stanjima koji utječu na zdravlje crijeva te može biti i kanarinac koji pokazuje da se nešto događa.  [2]

Neki istraženi faktori su:

1. Upalne bolesti crijeva: Kružna kaskada kao kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, koji mogu imati povišene razine zonulina gdje upala u crijevima može potaknuti proizvodnju zonulina, što zatim može dovesti do povećane propusnosti crijeva u petlji koja se samostalno pojačava.

2. Preosjetljivost na gluten: Može izazvati povećanu proizvodnju zonulina kod osoba koje su osjetljive na gluten ili imaju celijakiju. To može doprinijeti povećanoj propusnosti crijeva.

3. Crijevne infekcije: Infekcije bakterijama poput Escherichia coli ili infekcije parazitima, mogu potaknuti proizvodnju zonulina kao odgovor na infekciju. To može privremeno povećati propusnost crijeva kako bi se olakšala borba protiv infekcije.

4. Prehrambeni faktori: Određeni prehrambeni čimbenici, poput spomenute prekomjerne konzumacije šećera, zasićenih masti i drugih potencijalno štetnih tvari, mogu potaknuti upalu u crijevima i povećati proizvodnju zonulina. Znamo da se neprekidno vraćamo bubnjati po ovom bubnju, ali dragi moji, prehrambena pjesma vrijedna je svakog takta.

5. Stres: Samo zato što ne vidimo direktnu posljedicu stresa kao recimo okrvavljeno koljeno kada se popiknemo i zagrebemo po asfaltu, ne znači da posljedica nema. Ne samo da su ovdje, već su i kumulativne. Stres rezultira drugačijim psihofizičkim profilom, lučenjem hormona u drugačijim omjerima te nas naginje odabiru loših utješnih navika. Sam po sebi može imati negativan utjecaj na crijevnu funkciju i povećati propusnost crijeva, a povećana proizvodnja zonulina može biti jedan od odgovora na stresne situacije.

6. Genetska predispozicija: Ovdje je jednostavno stvar kromosomskog ruleta, eci-peci-peca gdje niste imali pravo glasa. Neke osobe mogu imati genetsku predispoziciju za povećanu proizvodnju zonulina ili osjetljivost na zonulin, što može dovesti do povećane propusnosti crijeva te će reagirati mnogo prije no što bi netko bez predispozicije.

Loša i dobra vijest

Kako bi vam rekao svaki agent za nekretnine i posvuduša koja zna što radi – Lokacija, lokacija, lokacija! Što se tiče propusnosti crijeva ona je dakako moguća u čitavom crijevnom traktu, ali uglavnom kreće prvenstveno u tankom crijevu i odnosi se na epitelne stanice koje oblažu crijevnu stijenku.

Zaista je zapanjujuće pomisliti da nas samo ovaj sloj stanica štiti od toliko elemenata okoliša. Možda je baš zato najranjiviji, neprekidno bombardiran tvarima iz vanjskog svijeta (povremeni post čak i umjerene duljine, ukoliko nemate stanja koja ga čine nemogućima, čini čuda dozvoljavajući crijvima pauzu i obnovu).

Propusnosti crijeva zaista može dovesti do ozbiljnih stanja. To je loša vijest. Dobra vijest je da je reverzibilna, a zalječenje uključuje pristup koji cilja na smanjenje upale, obnavljanje integriteta crijevne barijere i promicanje zdravlja crijevne mikrobiote, te su strategije podržane znanstvenim istraživanjima uvelike vezane za promjenu životnog stila. Znate da vaša Alma najviše voli i plješće svemiru kada se stvari mogu riješiti zdravim razumom i promjenom navika uz nikakve do minimalne farmakološke intervencije.

Strategija liječenja propusnosti crijeva

Evo nekoliko strategija podržanih znanstvenim istraživanjima:

1. **Promjene prehrane**: Tanjur je jednostavno početak i kraj vitalnosti, zdravlja i dugovječnosti, nezaobilazan i ključni dio ove slagalice. Ovdje razmišljamo protuupalno. Laka metoda za da-ne jest – Bi li vaša baka to smatrala hranom? Ne govorimo o baki na Božić, Uskrs, rođendane ili kada unučad žica slatko. Baka na jedan običan dan kojoj nije jasno kakvu stvar je Glovo to dostavio.

Konzumacija protuupalne prehrane bogate cjelovitim namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i ribe može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja crijeva. Sve ovo već znamo, samo je potrebno malo predanosti, plan prehrane i plan špeceraja koji će omogućiti da se držimo plana prehrane. Također se preporučuje izbjegavanje potencijalno iritirajućih namirnica poput glutena, laktoze i rafiniranog šećera kod osoba koje su osjetljive na ove skupine namirnica.

2. **Dodaci prehrani**: Dodaci prehrani nisu farmakologija. Oni su pomoć tijelu, prirodne tvari koje će mu omogućiti da se samo lakše izbori za uspostavljanje nove ravnoteže. Dodaci prehrani koji mogu imati koristi za zdravlje crijeva su recimo probiotici (korisne bakterije) koji mogu pomoći u obnavljanju crijevne mikrobiote i jačanju crijevne barijere.

Ovdje su i prebiotici (dakle hrana za dobre bakterije) koji potiču rast korisnih bakterija, a vrijedi istražiti i opcije L-glutamina, omega-3 masnih kiselina i aloe vere koji su također temeljito istraženi zbog potencijalnih koristi za zdravlje crijeva.

3. **Smanjenje stresa**: Jeste li znali da kortizol (hormon koji je kronično povišen u dugotrajnim stresnim razdobljima) mijenja način na koji probavljamo hranu i kako spremamo masti, te može promijeniti distribuciju masnoća u tijelu, taložeći ju na opasna mjesta oko organa.

Stres, pogotovo danas, nije bezopasna, kratkotrajna i korisna navala energije i adrenalina koju bi naš prijatelj pigmejac osjetio u bijegu od divlje zvijeri. Danas je podmukao, javlja se u neprekidnim piskutanjima telefona, na emailu, u trubama automobila u beskonačnoj gužvi, pasivno agresivnim okruženjima, normama i zabranama, zahtjevima da budemo savršeni informirani, posvuda prisutni… Lakše reći nego učiniti – ali pokušajte smanjiti stres.

Pronađite način koji vam odgovara. Tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja i joge mogu pomoći u smanjenju stresa, što može imati zaista pozitivan utjecaj na zdravlje crijeva te specifično propusnost crijeva. Trčite, hodajte, grlite ljude ili mačke, pišite dnevnik, gledajte oblake, plačite, izjadajte se, smijte se, vrisnite. Što god pali za vas.

4. **Lijekovi**: U nekim slučajevima situacija je toliko ozbiljna da je nužno uvođenje farmakološke pomoći. Uz probiotike, lijekovi poput antiupalnih lijekova ili imunomodulatora mogu biti korisni u liječenju stanja povezanih s propusnošću crijeva, poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), upalnih bolesti crijeva (IBD) ili alergija na hranu.

5. **Promjene životnog stila**: Oh da, i ja vjerujem da tijelo koje miruje ima tendenciju nastaviti mirovati, posebice ako je vani kišunjavo i na TV-u je sjajan film (koji ste gledali nekoliko puta), ili nam je Mars u škorpionu, ili počinjemo sljedeći tjedan kada kupimo one nove motivacijske tenisice koje držimo u košarici tjednima… Isprike ćemo uvijek naći da odgodimo obećanje sebi da ćemo se pokrenuti.

Činjenice su sasvim jednostavne i očite – ovo tijelo je stvoreno za pokret – bilo da čučimo u vrtu presađujući flance, pođemo osvojiti planinu ili umjesto javnog prijevoza krenemo biciklom. Nitko ne govori da je potrebno 3 sata HIIT treninga dnevno. Male promjene se nakupe brže no sto mislite. Redovita tjelesna aktivnost uz logične mu pratioce – dovoljno sna i izbjegavanje pušenja – mogu doprinijeti zdravlju crijeva. Tjelesna aktivnost, uz to da ćete se osjećati i izgledati bolje, može potaknuti crijevnu peristaltiku i smanjiti upalu.

Svi smo mi baš mi, bez kopije, jedinstveni zasebni organizam sa svojim mušicama, prednostima, manama i slabostima. Simptomi se mogu razlikovati, načini liječenja u koje bi se netko zakleo, za nekog drugog ne pokazuju pomaka. Imamo različite potrebe i reakcije na ove strategije, stoga je važno individualno pristupiti liječenju pod nadzorom kvalificiranog zdravstvenog stručnjaka koji će uzeti vremena za upoznati Vas, Vaš životni stil, simptome i biti spreman eksperimentirati i uvjeriti se koje kombinacije metoda liječenja odgovaraju baš Vama.

Kao i uvijek, nadam se da ste na ovim stranicama pronašli pokoju vrijednu informaciju, naučili štošta, nasmijali se koječemu i da smo zajedno malo mudriji danas no jučer. Dobar vam tek i dobro zdravlje moji dobri ljudi.

Voli vas Alma

LINK

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22583600/

Intestinal barrier function in health and gastrointestinal disease – PubMed (nih.gov)

Intestinal epithelial cells: regulators of barrier function and immune homeostasis – PubMed (nih.gov)

Home Page: Clinical Gastroenterology and Hepatology (cghjournal.org)


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25407511/
Bischoff, S. C., Barbara, G., Buurman, W., Ockhuizen, T., Schulzke, J. D., Serino, M., … Wells, J. M. (2014). Intestinal permeability—a new target for disease prevention and therapy. BMC Gastroenterology, 14(1). doi:10.1186/s12876-014-0189-7

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22902773/
Fasano, A. (2012). Intestinal Permeability and Its Regulation by Zonulin: Diagnostic and Therapeutic Implications. Clinical Gastroenterology and Hepatology, 10(10), 1096–1100. doi:10.1016/j.cgh.2012.08.012

hrCroatian