SIBO i endometrioza

Nakupina simptoma

Živite li s dijagnozom SIBO-a (bakterijskog prerastanje tankog crijeva)? Sumnjate na SIBO zbog nakupine simptoma koji bi upućivali na disbiozu no istodobno se borite s neplodnošću, bolovima u abdomenu, poremećajima mobilnosti crijeva, iznimnom nadutošću i neugodno bolnim spolnim odnosima? U ovom slučaju potrebno je uzeti u obzir da bi SIBO mogao biti popraćen stanjem koje se naziva endometrioza.

Što je endometrioza?

ENDOMETRIOZA je ginekološko stanje koje najčešće pogađa žene reproduktivne dobi i u kojem tkivo endometrija, inače lokalizirano u maternici, raste i izvan maternice. U normalnoj situaciji ovo unutarmaterično tkivo oslobađa se svaki mjesec putem menstrualnog ciklusa. Tkivo endometrija iznimno je osjetljivo na fluktuacije estrogena i progesterona tijekom menstrualnog ciklusa te se pod utjecajem hormona razgrađuje i krvari što rezultira menstruacijom.

No tkivo endometrija izvan maternice reagira jednako te se abdominalne strukture izvan maternice ispunjavaju ožiljkastim tkivom i nastaje perpetualni upalni proces. Za sada znamo da endometrioza pogađa od 5-15% žena, no ova brojka je vrlo lako mnogo viša zbog nedovoljne svjesnosti o povezanosti SIBO-a i endometrioze te se prečesto problemi pripišu poremećajima gastrointestinalnog trakta postavljanjem dijagnoze SIBO-a, IBS-a ili intersticijskog cistitisa, a stanje endometrioze ostaje nedijagnosticirano čak desetljećima.

Endometrioza se može javiti na mnogim strukturama, najčešće na jajovodima, jajnicima, crijevima i plućima. Kada stanice endometrija rastu na mjestima na kojima ih ne bi trebalo biti, tijelo se bori napadajući ih i stvarajući upalne procese.[1]

Poklapanja gastrointestinalnih simptoma i simptoma endometrioze

Simptomi endometrioze i IBS-a u velikoj se mjeri poklapaju  -s naglaskom na boli i nelagodi u donjem dijelu abdomena – te je mnogo lakše posumnjati na endometriozu u slučaju u kojem su sami crijevni simptomi manje izraženi. Ukoliko granica simptoma nije jasna, visceralna preosjetljivost – tj. preosjetljivost tkiva koja uzrokuje vrlo bolan spolni odnos zbog nakupine ožiljkastog tkiva – glavna je komponenta endometrioze koja bi mogla uvelike ubrzati dijagnostiku endometrioze.[2]

No u većini slučajeva dijagnostika je teža jer se simptomi crijevne disfunkcije poput vidljive nadutosti, plinova, zatvora, boli nakon jela, nakupljanja metana u tankom crijevu i slično, javljaju kod čak 80-90% žena s endometriozom.(Maroun P, 2009).

Istraživanja su pokazala da postoji 2.5-5 puta veća vjerojatnost da će žene s endometriozom također patiti od SIBO-a i crijevne disbioze u usporedbi sa ženama bez endometrioze.[4] Generalno ova odvojena stanja međusobno se pojačavaju, tj. crijevni problemi i s njima povezani upalni procesi pojačavaju endometriozu, a s druge strane oštećenja dugotrajno netretiranom endometriozom mogu pogoršati stanje crijeva i dovesti do SIBO-a.

Na što obratiti posebnu pažnju?

U proučavanju endometrioze prisutna je hipoteza bakterijske kontaminacije te se kao istaknuti predmet izdvaja primijećeni porast negativnih bakterija i LPS-a (lipopolisaharida) unutar same zdjelične šupljine, a kao druga ključna stavka istražuje se povezanost propusnosti crijeva i endometrioze. Istraživanja sugeriraju da je prisutnost LPS-a i estradiola savršena klima za lezije endometrioze.

Određena količina estrogena je nužna, no u slučaju dominantnog estrogena potrebno ga je regulirati istodobno s radom na smanjenju crijevne propusnosti. Također primjećujemo i ulogu lipopolisaharida da regulira protuupalni odgovor u zdjelici te kontaminaciju menstrualne krvi bakterijom Escherichia coli, kao i uzorke endometrija kolonizirane raznim drugim mikrobima.[5]

Studije povezane s istraživanjem mikrobne hipoteze endometrioze pokazale su 6 puta veće razine LPS toksina u zdjeličnoj šupljini kod žena s endometriozom, no kod žena bez endometrioze. Endometrioza, iako klasificirana ginekološki i hormonalno kao ona na koju značajno utječe „višak“ estrogena, zapravo je multisistemska bolest poremećaja imunološkog sustava. Hormoni su dakako uključeni u pogoršavanje simptoma endometrioze i lezije su iznimno osjetljive na razine estrogena u tijelu, no to je samo jedna strana ove priče.

Estrogen stupa u interakciju s histaminom i mastocitima, pokrećući čitav niz reakcija, te upravo aktivacija mastocita pokreće široku upalu koja utječe i na endometriozu. Upala i stresna reakcija organizma utječu na pogoršanje endometrioze i rast lezija, dok između 17beta estradiol (E2) i lipopolisaharid (LPS) utječu na upalu zdjelice i rast endometrijskih stanica, kao i na jačanje upalnog procesa.[6]

Imunomodulacija progesteronom i sugestije za olakšanje simptoma

Još jedan hormon igra glavnu ulogu u stanju endometrioze pružajući blagi imunomodulatorni učinak – progesteron. Važno je napomenuti da je kod endometrioze zamijećena i rezistencija na progesteron te je od velike pomoći suplement bioidentičnog progesterona.

U slučaju bolova u donjem dijelu abdomena svakako ispitajte da li uz endometriozu imate intoleranciju na histamin, SIBO ili funkcionalni poremećaj crijeva jer se ova stanja međusobno “hrane” i pogoršavaju u petlji te je nužno tretirati oboje.

Rješenja uvijek postoje, i nerijetko je priroda već ponudila lijek koji može pomoći. U našem slučaju visceralna manipulacija ricinusovim uljem pokazala se kao sjajan odabir u istovremenom tretiranju SIBO-a i endometrioze. Također, kako smo napomenuli već mnogo puta, dobre bakterije u crijevima odgovorne su za većinu imunološkog sustava te je u slučaju kombinacije endometrioze, SIBO-a i IBS-a poželjno tretiranje probioticima, fokusirajući se na korisne bakterije Bacillus coagulant i Lactobacillus rhamnosus GG.

U slučaju perzistentnih simptoma koji nagrizaju kvalitetu života modulacija prehrambenih navika uvelike može pomoći. Konkretno, gluten i mliječni proizvodi nisu vaš prijatelj. Zašto? Gluten u tijelu potiče imunološku kaskadu koja će načiniti mnogo više štete nekome s već kompromitiranim gastrointestinalnim traktom te će upala pogoršati i crijevnu disbiozu, kao i endometriozu. Mliječni proizvodi pak sadrže kazein koji direktno utječe na već spomenutu aktivaciju mastocita koji aktiviraju upalna stanja.

Fokusirajte se na prirodne antiupalne agente kao što su kurkuma (kurkumin) koji će stabilizirati mastocite te pomoći olakšanju simptoma kako IBS-a tako i mastocita. Pokušajte is strukturirani pristup dijete s niskim FODMAP-om (fermentabilnim oligosaharidima, disaharidima i monosaharidima te poliolima) koja se fokusira na eliminacijskom sistemu određenih namirnica bogatih navedenim fermentabilnim strukturama te pomaže u borbi sa simptomima IBS-a, uz povoljan učinak na olakšanje simptoma endometrioze.

Tijelo je povezana simfonija gdje svaki organski sustav svira svoju notu koja se uklapa u cjelinu. Unatoč klasičnoj medicini koja se i dalje većinski u subspecijalizacijama koncentrira na pojedine organe i sustave kao zasebne i izolirane entitete, realnost je da se mnogi zdravstveni poremećaji, disbalansi i bolesti javljaju kao komorbiditeti i multisistemska stanja, gdje nepravilno funkcioniranje jednog sustava povlači za sobom i druge. No ovo ima i pozitivnu stranu gdje se ova petlja može iskoristiti u našu korist gdje poboljšanje jednog sustava ubrzava oporavak drugog.

Dijagnoza nije presuda, već oslobođene od lutanja i pogađanja koje će nam pomoći u pronalaženju rješenja i taktika za ponovno uspostavljanje ravnoteže. Izlječenje je ne samo moguće, već i izgledno. Nadam se da će informacije na ovim stranicama pomoći i sretan Vam putu prema ravnoteži.

POČETNA


[1] https://mymoonbox.com.au/blog/endometriosis-signs-treatment/

[2] https://search.proquest.com/openview/ca205beea3174419dfe7eea0885a0813/1?pq-origsite=gscholar&cbl=51922

[4] https://pelvicpainrehab.com/sibo/7965/small-intestine-bacterial-overgrowth-overview-and-updates/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29692669/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25355803/

hrCroatian