Simptomi i posljedice niske želučane kiseline

PH ŽELUČANE KISELINE

Oznaka pH je mjera kiselosti (aciditeta), odnosno lužnatosti (alkaliteta). U ljudskom želucu prisutna je snažna klorovodična kiselina (HCl) i normalan pH joj iznosi od 1.5-2.5, što je stopa aciditeta dovoljna za otapanje metala. Ova izuzetno jaka kiselina nužna je za deranje molekularnih veza i razgradnju većih molekula iz hrane u manje, koje tada nastavljaju put probavnim traktom u tanko i debelo crijevo gdje se odvija apsorpcija nutrijenata koji omogućuju život i vitalnost.

ŽELUČANA KISELINA I STARENJE

Kako starimo, jačina želučane kiseline se smanjuje, a time i učinkovitost probave što dovodi do kaskadnog učinka nadolaska problema povezanih s kroničnom malapsorpcijom ključnih nutrijenata. Kod osoba iznad 60 godina života, bilježi se značajan pad aciditeta kiselinu u želucu, a stanje se dodatno pogoršava korištenjem lijekova poput IPP – inhibitora protonske pumpe – koji utječu na povisivanje pH vrijednosti do čak iznad 3.5 – što znači da kiselina više ne može obavljati svoju prirodnu ulogu te dolazi do ihnibicije pepsina i otežane probave životno važnih proteina.

ULOGA ŽELUČANE KISELINE:

– Apsorpcija minerala – Fe, Zn, Mg

– Pruža prvu obranu od trovanja, H.P. i parazita te drugih infekcija

– Apsorpcija B12 iz hrane direktno u želucu

– Utječe na nivo C vitamina

Smanjena kiselost želučane kiseline direktno utječe na smanjenje otpornosti organizma na sveprisutne patogene iz okoline koji neminovno pronađu svoj put u probavni trakt i tijelo te je vrlo moguća i pojava SIBO-a (prerastanje bakterija u tankom crijevu), dok smanjenje obrambenog B 12 vitamina u tijelu dovodi do umora i preosjetljivosti živčanog sustava.

UZROCI I SIMPTOMI SMANJENE KISELOSTI ŽELUČANE KISELINE

U najčešće uzroke smanjene kiselosti želučane kiseline ubraja se dugotrajna upotreba IPP-a (inhibitori protonske pumpe), perniciozna anemija, kronična infekcija s Helicobakter Pylori, te autoimuni gastritis. Određivanje poremećaja u kiselosti želučane kiseline nije uvijek jednostavno kako su simptomi hiperkloridije (povećane kiselosti) i hipoklohidrija (smanjene kiselosti) nerijetko jako slični i gotovo nerazlučivi.

SIMPTOMI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU

– Česta nadutost, nekontrolirano podrigivanje, osjećaj paljenja u želucu i jednjaku

– Osjećaj težine nakon obroka

– Česti proljev ili zatvor bez direktnih vidljivih uzroka

– Alergije na hranu

– Svrbež u području rektuma

– Slabi nokti

– Akne

– Anemija – nisko željezo (Fe) u krvi

– Kronična candiidjaza

– Neprobavljena hrana u stolici

BOLESTI KOJE SE POVEZUJU SA SNIŽENOM KISELINOM U ŽELUCU

– Astma

– Celijakija

– Dermatitis

– Ekcemi

– Bolesti žučnog mjehura

– Hepatitis

– Hiper i hipotireoza

– Psorijaza

– Rosacea

– Vitiligo

Stoga bez kiselih osmijeha, pobrinimo se za svoju želučanu kiselinu jer se ona brine za nas. Većina simptoma tretira se obično kao pojačana kiselost te se dodatnim korištenjem lijekova, koji neutraliziraju postojeću kiselinu i povisuju pH, problem samo produbljuje i ciklički vraća sve ozbiljniji. Pa evo nekoliko lako primjenjivih svakodnevnih savjeta za jačanje želučane kiseline.

  • Dobro žvačite hranu
  • Smanjite visoko prerađene namirnice koliko god je moguće
  • Pijte sirovi jabučni ocat u malo vode
  • Redovno konzumirajte fermentirane namirnice

Dobar tek i dobro Vam zdravlje!

hrCroatian