Tiha upala

TIHA UPALA - PRIKRIVENO KRONIČNO STANJE

Tiha voda brege dere – stari kažu, i ne lažu. Tiha upala ne boli, ne uzrokuje spektakularne simptome koji odmah pale alarm za posjet liječniku, ne zvoni na sva zvona već djeluje polako i sistematski, uzrokujući sve veće probleme kako napreduje unutar sve više oslabljenog organizma.

Zapad je uspješan, Zapad je napredovao i nikada nismo živjeli u svijetu koji nudi više mogućnosti i obilja. Nikada u povijesti svijeta stanovnici razvijenih zemalja nisu bili tako zaštićeni, sigurni, imali toliko prava i prilika za osobni i kolektivni rast. Nikada nismo bili tako povezani niti imali pristup tolikoj količini informacija. 

No ipak, svako intenzivno širenje koje je svrha samo sebi nosi i cijenu i brzina života nas čini slijepima na detalje koji (doslovce) život znače. Svijet je možda ubrzao no naše tijelo i dalje funkcionira na dosad evolucijom stečenom operativnom sustavu u kojem se zdrave obrane dovode do točke prelamanja na kojoj postaju svoja suprotnost.

Neke od najraširenijih bolesti razvijenih društava kao što su artritis, dijabetes, upale crijeva, kardiovaskularne bolesti, počinju s tihom upalom koja se provlači ispod radara dugi niz godina, dok jedva vidljive simptome i usporavanje jednostavno tumačimo prevelikom količinom posla, prirodnim procesom starenja, neurednim snom zbog obveza… sve je ovo istina.

Pridodajmo još i nezdrave navike (tko nije ponekada bio kriv za ovo, neka slobodno baci prvu krafnu), život u perpetualnom stanju stresa koje bi trebalo biti kratkoročno stanje koje samo izoštrava osjetila prije vraćanja na baznu liniju, nutritivno osiromašena brza hrana prepuna dodataka, bojila, stimulansa, sjedilački način života i rada sada kada ne moramo više vrtlariti ili sami orati polja za hranu, odlaziti na potok ili izvor po vodu ili provoditi vrijeme u prirodi kako bismo pazili na blago. Sve je dostupno na klik ili nekoliko minuta automobilom.

Nastavimo li gomilati ove stresore godinama, bez da tijelu damo priliku da se uravnoteži, upalni proces je neminovan. Slabi upalni proces je koristan kao prva linija obrane od mnogih štetnih supstanci i organizama s kojima neprekidno dolazimo u doticaj u okolišu, no zašto nastaje kronična upala?

Zato što je naše tijelo sjajan žiroskop koji teži ravnoteži, te neprekidno isprava kurs i prilagođava se. Istina evolucije nije da preživljava najjači, već onaj koji se najbolje i najbrže prilagodi novim uvjetima. 

No, ako smo konstantno izloženi “napadačima” poput nesanice, stresa, virusa, bakterija, plijesni, toksinima, teških metala, aditivima, gomili trans masnih kiselina… tijelo nakon nekog vremena nema više snage boriti se protiv svega odjednom te nas fizički pokušava prisiliti da usporimo.

Na koji način?

Tako da se javlja kronični umor i iscrpljenost, glavobolje, nesanica i napetost. U ovome trenu alarmi su već upaljeni i tijelo moli za odmor kako bi se moglo zaliječiti. Nastavimo li i dalje nepromijenjenog životnog stila kronična upala nerijetko se razvija u ozbiljnija stanja poput dijabetesa tipa 2, depresije, demencije i čitavog raspona autoimunih stanja.

Ponovimo još jednom ključne uzroke koji vrte osovinu tihe upale:

 1. Stres- kronični stress, preopterećenost, perfekcionizam, potreba za dokazivanjem bez brige o sebi, potreba za materijalnim, neprekidni veliki izazovi bez vremena za opuštanje
 2. Nepravilna prehrana koja nedovoljno hrani korisne crijevne bakterije koje čuvaju imunitet – šećeri, junk food, trans manse kiseline, nepotreban i pretjeran unos antibiotika koji iznimno narušavaju crijevnu floru. Jednom kada je ona kompromitirana na ubrzanoj ste traci prema tihoj upali
 3. Konstantna izloženost toksinima bez prilike za detoksikaciju
 4. Sjedenje, nedovoljno kretanja.

Kako možete saznati ključa li u vama prikrivena tiha upala? Ako osjećate da nešto nije u redu pokušajte sljedeće:

 • Probati izvaditi hsCRP iz krvi koji indicira prisutnost upale
 • Manjak triptofana, samim time i melatonina i serotonina koji uzrokuje poremećaje raspoloženja i sna
 • Odnos između omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Višak omega 6 dovodi do upale. u ovom slučaju potrebno je povećati unos omega 3 masnih kiselina jer djeluje protuupalno, smanjuje trigliceride i snižava krvni tlak. Optimalni odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina je 1:3, a u zapadnog čovjeka je on 1:16. Upravo je to jedan od začetnika tihe upale.

Ako je upala potvrđena, ravno do hladnjaka i izbacite ove namirnice:

 • One koje sadržavaju fruktozni i glukozni sirup
 • Prerađeno meso
 • Prženu i hrskava hrana – znak više trans masnih kiselina
 • Industrijska ulja kao što su palmino i suncokretovo ulje, margarin
 • Gluten
 • Mliječne proizvode

Čitajte deklaracije na hrani – ili još bolje, kupujte svježe cjelovite namirnice kojima nije potrebna deklaracija i ne sadržavaju popis sastojaka jer su baš ono što vidite

Na koje namirnice se koncentrirati sumnjate li ili ste zaključno potvrdili kroničnu upalu?

Najbolji izbor koji će olakšati tijelu ovu borbu su:

 • Plava riba – srdelice, inćuni
 • Voće: ribizli, maline, borovnice, goji bobice- bogate fitonutrijentima, antioksidansima
 • Papaja i ananas bogati enzimima
 • Kurkuma, đumbir
 • Sjemenke – chia, lan, suncokret
 • Orašasti plodovi kao što su bademi, lješnjaci, makadamija oraščići
 • Zeleno lisnato povrće

I ključna stavka –  stres!

Život bez stresa je nemoguć i određena količina je nužna kako bi tijelo ostalo jako. U biologiji ovaj proces je poznat kao hormeza –  tj da je niska razina štetnih tvari dobra jer jača organizam. No ipak, kronično iscrpljivanje organizma stresom je recept za katastrofu.

Jednostavni savjeti za regulaciju stresa koji uvelike povećavaju kvalitetu života su:

 • I uređaje ćete isključiti i dozvoliti im da se ohlade. Pokažite istu ljubaznost i sebi. Pođite na spavanje u slično vrijeme svakoga dana i iskoristite prirodni cirkadijalni ritam i hormonalnu krivulju. Najkvalitetniji san je od 22 do 6 ujutro.
 • Krećite se najmanje 1 sat dnevno. Uzmite u obzir da je tijelo stvoreno za hodanje, trčanje, pokret, čučanje i ležanje kao odmor. Sjedenje u položaju u kojem danas sjedimo većinu dana bilo je rijetkost i kratkotrajan odah većinu ljudske povijesti
 • Iza 20 h isključite TV, mobitele i bilo kakve ekrane koji bombardiraju oko neprirodnim umjetnim svjetlom kako bi tijelo moglo registrirati noć i hormonalno se pripremiti za duboki san.
 • Započnite dan mirno s 10 min meditacije. Nema pravila, meditirajte kako vam odgovara, sjedeći, ležeći, s koncentracijom na objekt poput svijeće, zatvorenih očiju… na vama je kako ćete odabrati posložiti misli i krenuti u novi dan
 • Redovito na suho četkajte tijelo barem 15 min – od stopala prema srcu
 • Saune su čudesne u pomaganju tijelu da eliminira upalna stanja. Pokušajte uključiti infracrvenu saunu barem 1 x tjedno

I ključno! Slušajte sebe. Vi znate najbolje kada nešto nije u redu, vi najbolje poznajete ovo tijelo i ne dajte se uvjeriti da je biti stalno iscrpljen, umoran, letargičan normalno, da su nasumični bolovi i problemi koji postaju glasniji samo rezultat toga da nikada do sada niste imali ovoliko godina, da je neuravnotežen život normalan jer je svima tako, da ne postoji bolji način i da je normalno potrošiti se do neprepoznatljivosti kako biste dostigli arbitrarne ciljeve  koji su postavili drugi.

Sami ste sebi prva odgovornost, sve kreće od vas i što se vi osjećate ugodnije u ovoj koži, život je ljepši, bogatiji, bolje se možete brinuti za druge i služiti svrsi koja vam je važna.

Tijelo je mudro i jako i ima beskonačno mnogo mehanizama samoliječenja, Pomozite mu i  neka učini ono za što je kreirano –  da se osjeća dobro.

KONTAKT

hrCroatian