Kako učinkoviti spriječiti povratak SIBO-a

SIBO tvrdoglavost

Većina problema ima riješenje, no neka stanja su tvrdoglavija od drugih. SIBO (prerastanje bakterija u malom crijevu) je jedno od onih vrlo tvrdoglavih, podmuklih oboljenja koje je sklono čekati u prikrajku i iznova se vratiti ukoliko se prerano opustimo.

Ljudi se često pitaju kako da spriječe povratak SIBO-a po zaliječenju. Da bismo mogli zaustaviti povratak, trebamo prvo pogledati uzroke i okidače prerastanja  i načine liječenja kako bismo optimalno proveli liječenje i postigli potpuno povlačenje.

Terapija i dvofazna dijeta

Antibiotici u doslovnom prijevodu znače „protiv života“ (anti bios). Koliko god bismo ih voljeli izbjeći kada je god to moguće i uteći se prirodnijim rješenjima, u slučaju SIBO-a antibiotska terapija je nužna jer su bakterije koje stvaraju probleme živi organizmi te je antibiotski udar ključan. No antibiotici ne diskriminiraju između dobrih i loših bakterija i uništavaju sve kulture, ostavljajući nas ogoljenima i bez dobrih pomagača.

Stoga je nužno nakon antibiotske kure posvetiti se dvofaznoj dijeti uz antimkrobnu terapiju i enzime. Nipošto ne smijemo zaboraviti da nakon što se simptomi SIBO-a povuku (cca 3 mjeseca), ključno je ne odustati, smatrajući problem riješenim. U ovoj fazi započinje oporavak od štete nanesene SIBO-m i antibioticima te krećemo raditi na povratku ravnoteže mikrobioma, na obnovi crijeva i hranjenju dobrih bakterija u crijevima kako bi se njihove populacije vratile u zdravu homostazu.

Što to znači u praktičnom smislu?

Nužno je povećati konzumaciju hrane koja je dozvoljena na SIBO dvofaznoj fazi, te ubacivati hranu bogatu polifenolima – supstratima koji će blagotvorno djelovati na porast bakterija u crijevima i koji se ponašaju kao vlakna.

Što znači nestanak simptoma?

Obavezno treba obratiti pažnju na nestanak ključnih simptoma poput nadutosti, proljeva, zatvora, umora, akni i preosjetljivost na određene namirnice ili skupine namirnica. U slučaju da su neki simptomi još (tvrdoglavo) prisutni iako ste učinili sve što je potrebno, moguće je da je u pitanju popratni i skriveni problem s propusnosti crijeva, nedijagnosticiranim alergijama na hranu, ili se radi o gljivicama, plijesnima ili parazitima.

U slučaju kada simptomi nisu nestali u potpunosti bilo bi idealno iznova napravi SIBO test da vidimo kreće li problem direktno od SIBO-a ili je u pozadini nešto drugo.

Glavni uzročnici SIBO-a
 • Problem pokretljivosti crijeva, slabljenje vagus živca
 • Smanjena kiselost želučane kiseline
 • Smanjena produkcija enzima u probavnom sustavu – gušterača
 • Ožiljno tkivo nakon operacije (carski rez, slijepo crijevo, vađenje žučnog mjehura, operacije u području abdomena generalno), endometrioza
 • Neki lijekovi mogu utjecati na pojavu SIBO-a (IPP-inhibitori protonske pumpe se najčešće)
 • Trovanja hranom također mogu potaknuti stvaranje SIBO-a i IBS
 • Plijesni kojima smo izloženi u okolini
 • Usporeni rad štitnjače
Važno je istaknuti i napomenuti:

Imate li problem sa želučanom kiselinom i probavnim sokovima

Jeste li ikada imali Helicobater Pylori

Imate li ožijno tkivo. U ovom slučaju obavezna je viscelarna manipulacija raznim metodama – Bowen, MFR, osteopatija i sl.

Problemi s debelim crijevom jer zdravlje debelog crijeva direktno utječe na zdravlje tankog crijeva.

Debelo crijevo biva istrošeno nakon kura antibiotika, antimikrobne biljne terapije i potrebna je cjelokupna obnova mikrobioma kao završni i ključni dio rehabilitacije crijeva.

Na koji način obnoviti crijeva?
 • Povećajte konzumaciju dozvoljene hrane po SIBO-u
 • Uključite vlakna, ali za početak isključivo PHGG- djelomično hidrolizirana guar guma, galaktooligosaharid
 • Bazirajte prehranu na namirnicama biljnog podrijetla
 • Probiotici su odlična opcija, ali prebiotici su u ovoj fazi mnogo važniji. Za početak jednostavna intervencija jest uvesti više fermentirane hrane kao što su fermentirano povrće i miso.
 •  

Potpuni oporavak je moguć, dostižan i nužan. Zaslužujete živjeti u tijelu koje besprijekorno funkcionira i omogućuje optimalnu kvalitetu života, vitalnost i radost užitka u hrani i zdravlju. Tijelo se može zaliječiti, samo treba vrijeme i dobre životne navike. Nadam se da će vam ovdje iznesene informacije omogućiti korak u pravom smjeru.

hrCroatian