Menopauza, utjecaj na žensko zdravlje

ŠTO SVE UTJEČE NA ŽENSKO ZDRAVLJE

Žensko tijelo i sve što ono prolazi kroz životni ciklus je čudesna kreacija Majke prirode koja se pobrinula da žene budu izuzetno moćne, izdržljive i sposobne donijeti na svijet novo biće. Kada nakon reproduktivne dobi žena uđe u razdoblje promjena, susreće se s novim izazovima te s posljedicama ranijeg načina života.

Prehrambene navike imaju značajan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života, a prilagodba prehrane pojedincu omogućava nam iskoristiti sve dobrobiti koje nude dostupne namirnice, nutrijenti i njihove sinergije. Osim uravnotežene prehrane koja podrazumijeva raznovrsnost i umjerenost, temelj dobrog zdravlja su također redovita tjelesna aktivnost i kvalitetan san.

Perimenopauza je razdoblje u kojem se postepeno gubi funkcija jajnika, javlja se nekoliko godina prije menopauze koja označava kraj menstruacijskih ciklusa i završetak reproduktivne sposobnosti, a nakon posljednje menstruacije nastupa postmenopauza. Prestanak lučenja ženskog spolnog hormona estrogena, koji regulira brojne fiziološke funkcije unutar organizma, svaku ženu pogađa na različiti način, stoga se simptomi i vrijeme ulaska u menopauzu ne mogu precizno predvidjeti.

Već tijekom perimenopauze dolazi do hormonskih promjena uslijed kojih žensko tijelo osjeća posljedice na metabolizmu, kardiovaskularnom sustavu, urogenitalnim organima i kostima. Ulazak u razdoblje (post)menopauze za žene predstavlja veću pojavnost pretilosti, metaboličkog sindroma, kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze.

MEDITERANSKA PREHRANA I ŽENSKO ZDRAVLJE

Kako bi se žensko tijelo osnažilo kvalitetnom prehranom koja podržava zdravlje ugroženih organskih sustava, ženama se preporuča mediteranska prehrana, često nazivana zlatnim standardnom zbog svojih dokazanih blagotvornih učinaka. Mediteranska je prehrana bogata antioksidansima i protuupalnim komponentama koje pozitivno djeluju na metabolizam tj. regulaciju tjelesne mase i na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Tajna je u sinergiji nutrijenata kojima obiluju namirnice karakteristične za mediteransku prehranu, a to su maslinovo ulje, cjelovite žitarice, voće i povrće, orašasti plodovi, sjemenke, mahunarke i riba. Također se preporuča umjerena konzumacija crnog vina uz obrok te izbjegavanje procesirane hrane, masnog crvenog mesa te jednostavnih ugljikohidrata poput slatkiša i grickalica.

Fitoestrogeni su tvari biljnog podrijetla koje imaju estrogeni učinak što znači da djeluju kao blagi hormoni, a to može biti korisno ženama u (post)menopauzi kada imaju snižene razine estrogena. Najpoznatiji su izoflavoni koji su zastupljeni u mahunarkama (osobito u soji), voću i orašastim plodovima, a imaju brojne pozitivne učinke u organizmu. Njihovo je djelovanje antioksidativno, antikancerogeno, antimikrobno i protuupalno te djeluju protiv osteoporoze.

CRIJEVNA MIROFLORA I ŽENSKO ZDRAVLJE

Kod određenog broja ljudi, crijevna mikroflora metabolizira izoflavone u produkte koji su biološki aktivniji te imaju antikancerogeni potencijal. Uravnotežena crijevna mikroflora ključna je za razvoj imuno sustava preko kojeg se regulira zdravlje kostiju, stoga se disbioza crijevne mikroflore i oštećena crijevna barijera povezuju s gubitkom koštane mase i posljedično s osteoporozom.

Iz navedenog možemo zaključiti koliko je zdravlje crijeva bitno za zdravlje cjelokupnog organizma te ključno za regulaciju brojnih fizioloških procesa.

Za sprečavanje negativnih posljedica hormonskih promjena tijekom menopauze, preporuča se primjenjivati principe mediteranske prehrane koja obiluje biološki aktivnim komponentama, nezasićenim masnim kiselinama i prehrambenim vlaknima.

U svakodnevnu prehranu žena preporuča se uvesti cjelovite žitarice, raznobojno voće i povrće (bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, kupusnjače), orašaste plodove i sjemenke (suncokret, bundeva, lan, chia), hladno prešana biljna ulja (osobito maslinovo).

Preporuka je umjereno konzumirati ribu, perad, sir i jogurt, dok se crveno meso i jaja preporuča konzumirati povremeno, a mesne prerađevine i procesiranu hranu treba izbjegavati. Obrok se može zaokružiti sa čašom crnog vina ili s kockicom tamne čokolade jer obje namirnice obiluju fitonutrijentima sa snažnim antioksidativnim djelovanjem.

Nutrition in Menopausal Women: A Narrative Review – PubMed (nih.gov)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34201460/

Gut Microbiota-Assisted Synthesis, Cellular Interactions and Synergistic Perspectives of Equol as a Potent Anticancer Isoflavone – PubMed (nih.gov)https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36422548/

An overview of dietary isoflavones on bone health: The association between calcium bioavailability and gut microbiota modulation – ScienceDirecthttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214785322019009

POVRATAK

hrCroatian